Het Wierdense Veld en haar veerkracht

Tot goed honderd jaar gelden bestonden Salland en het westelijk deel van Twente grotendeels uit uitgestrekte, natte heidevelden. Ze hebben bijna allemaal plaatsgemaakt voor graslanden en maïsakkers. Behalve het Wierdense Veld. Daar kun je nog zien hoe dit deel van ons land er in vroeger tijden uitzag.

Het Wierdense Veld is een echt veengebied. Het water dat van de Sallandse heuvelrug afstroomt, hoopt zich in deze laagte op. Die nattigheid is ideaal voor de vorming van veen. Het is een kwetsbaar type natuur waarvan er nog maar heel weinig is in ons land. Landschap Overijssel doet er dan ook van alles aan om het te behouden.

Zo veel veerkracht
De grote schaapskudde zorgt ervoor dat de heide open blijft. En door Schermen te plaatsen in een deel van het gebied, stroomt het water daar niet zo snel meer weg. Het heeft meteen resultaat. Typische veenplanten, zoals veenpluis, eenarig wollegras, zonnedauw, klein veenbes, lavendelhei en veenmossen, komen allemaal weer terug. Het laat maar weer eens zien, hoeveel veerkracht de natuur heeft. Als je zorgt dat de omstandigheden goed zijn, doet de natuur de rest wel.

Jubelende wulp
Voor vogels is het een heel aantrekkelijk gebied. Tijdens een wandeling kan het zo maar gebeuren dat je een leeuwerik tegenkomt, die al zingend uit de heide omhoog komt en een poosje in de lucht blijft hangen. Ook de wulp trekt met zijn gejubel altijd weer de aandacht. En als je denkt dat je het gemiauw van een poes hoort, is het vrijwel zeker een buizerd die in mooie cirkels boven het Wierdense Veld zweeft.

Veluwse heideschaap
De driehonderd Veluwse heideschapen die over het Wierdense Veld trekken, behoren tot een zeldzaam ras. Het is een vrij groot schaap met een kromme kop waarop geen wol groeit. Hij heeft een witte vacht met tamelijk lange haren. Eeuwenlang graasden deze schapen op de heidevelden op de Veluwe en in Utrecht, Brabant en Overijssel. Hun mest was nodig om akkers vruchtbaar te maken. Met de komst van het kunstmest, ruim honderd jaar geleden, waren de schapen niet meer nodig. Er waren in die tijd nog zo’n tienduizend ooien (vrouwtjesschapen); nu zijn er nog ongeveer veertienhonderd.

Schaapskooi startpunt
Op de hoek van de Hortmeerweg en het Dalkruid tussen Nijverdal en Wierden, kunt u bij de schaapskooi uw auto parkeren. Van hieruit kunt u te voet of met de fiets het gebied verkennen.