Fenomenale uitzichten op de Lemelerberg

De Lemelerberg is wel een heel bijzondere plek. De hoogteverschillen zijn aanzienlijk. De uitzichten fenomenaal. En er is voor elk wat wils: je kunt er wandelen, fietsen, hardlopen, atb’en, nordic walken, paardrijden, ontspannen op het terras zitten of genieten van de schaapskudde.

Natuurgebied Lemelerberg bestaat eigenlijk uit drie bergen: de Lemelerberg zelf, de Archemerberg en de Looberg. De Archemerberg is met 75 meter de hoogste van de drie. Op de top van de berg heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Keien en geulen
De ‘bergen’ zijn meer dan 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de ijstijd. De gletsjers die zich vanuit Scandinavië uitbreidden, duwden grote hoeveelheden zand, grind en klei omhoog. De wallen die achterbleven toen het weer warmer werd, noemen we dan ook stuwwallen. Overal in het gebied vind je nog sporen van het gletsjergeweld. Zo ligt langs de wandelroute ‘Het spoor van de leeuw’ een enorme zwerfkei die uit Scandinavië afkomstig is. Dikke Steen noemen ze hem hier. Dezelfde route brengt je ook langs het Ravijn, een diepe geul die is ontstaan toen het ijs weer smolt.

Schaapskudde
Een groot deel van de Lemelerberg bestaat nu uit heide. Dagelijks trekt een kudde van 250 Veluwse heideschapen over de berg om gras en jonge boompjes tussen de heideplanten weg te grazen. De heide heeft namelijk te lijden van luchtvervuiling. Zonder de schapen zou de heide helemaal dichtgroeien, eerst tot een grasvlakte, daarna tot een bos. Landschap Overijssel vindt het belangrijk om de heide te behouden. Voor de planten en dieren die ervan afhankelijk zijn. Maar ook voor de sfeer in het gebied. Want zeg nou zelf, wie zou de herder met zijn kudde en zijn honden willen missen?

De Nederlandse leeuw
Vlakbij restaurant De Lemelerberg staat een opmerkelijk standbeeld: een grote leeuw op een zuil, de Nederlandse leeuw. Hij staat in het park dat omstreeks 1913 is aangelegd ter herinnering aan de bevrijding van Nederland van de Fransen, honderd jaar daarvoor. Het park kreeg dan ook de naam Park 1813. het monument dat in 1913 werd geplaatst, was een liggende leeuw. Nadat het beeld was vernield en verweerd, si het in 1934 vervangen door de huidige zittende leeuw. Landschap Overijssel is momenteel bezig fondsen te vinden om het monument te kunnen restaureren.

Startpunt wandel-, atb- en ruiterroute
Rondom de Lemelerberg zijn diverse parkeerplaatsen, vanwaar u kunt wandelen, atb’en en paardrijden; u vindt ze aan de Oude Raalterweg (bij de Dalmsholterdijk en de Dalmsholterweg), de Kerkweg, de Ledeboerweg en de Lemelerweg.