De rust op Groot Brunink en Smalenbroek

Net ten zuiden van Enschede liggen twee eeuwenoude landgoederen: Groot Brunink en Smalenbroek. Bossen, akkers, weilanden, vijvers, oude hoeves, grote alleenstaande bomen, een slingerende beek. Ze zorgen samen voor heerlijke wandelingen, vol afwisseling. Alsof je steeds weer in een nieuw landschap terechtkomt.

Groot Brunink en Smalenbroek behoren tot de oudste landgoederen van Twente. In documenten uit de veertiende eeuw duiken beide namen al op. Ze begonnen als boerderijen, die als eilandjes in uitgestrekte heide- en moerasgebieden lagen. Terwijl de omgeving totaal is veranderd, is het op beide landgoederen alsof de tijd heeft stilgestaan.

Alles had een functie
Op landgoederen had alles een functie. Van de lager gelegen stukken grond kwam hooi, waarmee het vee gevoerd werd. Op de hoger gelegen stukken grond verbouwden de boeren graan voor brood, pap en bier. Met mengsels van mest en heideplaggen maakten ze de grond vruchtbaar. Hout uit de bossen werd gebruikt als brandstof en bouwmateriaal. Ook allerlei planten hadden praktisch nut. Zo was er een plantje dat heel geschikt was als schuurmiddel. Dat plantje kennen we nog altijd als schaafstro. Het groeit op de oevers van de Bruininksbeek, die over Groot Brunink en Smalenbroek stroomt.

Reeën in de schemering
In de negentiende eeuw kregen beide landgoederen het huidige aanzien. Er verrezen statige huizen met parken, vijvers en bijzondere bomen: mammoetboom, moerascypres, tulpenboom en trompetboom. Zulke bomen die van ver kwamen, gaven het landgoed en zijn eigenaar status.

Rond 1980 is Landschap Overijssel eigenaar van Groot Brunink en Smalenbroek geworden. De natuurorganisatie doet er alles aan om de speciale sfeer te behouden. Want de afwisseling die in het verleden is ontstaan, zorgt ervoor dat er veel verschillende planten en dieren op de landgoederen leven. Dankzij de vele beschutte weilandjes komen reeën er bijvoorbeeld graag. Tijdens een wandeling in de ochtend- of avondschemering heb je goede kans er een te zine.

Commiezenkamer
Het oudste deel van de hoeve op Smalenbroek dateert uit 1715. In de hoeve is een zogeheten Commiezenkamer. Vanwege de nabijheid van de Duitse grens woonde in deze kamer een commies, zoals een douanebeambte werd genoemd. Hij trok erop uit om achter smokkelaars aan te gaan. Nu staat er zelfs geen slagboom meer bij de grens en kunnen we allemaal ongehinderd heen en terug.

Wandelen en fietsen
Op Groot Brunink en Smalenbroek zijn enkele gemarkeerde wandelroutes. Voor beide landgoederen kunt u parkeren aan de Stroinksweg, een zijstraat van de Buurserstraat in Enschede. Beide landgoederen zijn ook opgenomen in het Wandelnetwerk Twente en het Fietsnetwerk Twente.