Wandelen door de geschiedenis op De Horte

Wandelen op De Horte is wandelen door de geschiedenis. Cultuur en natuur gaan er al eeuwenlang hand in hand op dit wonderschone landgoed ten zuidwesten van Dalfsen. Van die goede samenwerking hebben planten en dieren veel profijt. Er is Landschap Overijssel dan ook veel aan gelegen om De Horte in volle glorie te behouden.

Wat De Horte heel bijzonder maakt, is dat het landgoed nog compleet is. In de archieven duikt De Horte voor het eerst op in 1391; het was toen een boerderij. De kern van het huidige huis dateert van ongeveer 1760. In de tweede helft van de negentiende eeuw kreeg het grotendeels de vorm die het nu heeft. Bij het huis horen een hovenierswoning, een boerderij, een landbouwschuur en een voormalig biljarthuisje (het Witte Huis).

Veel landschapjes
Landgoederen waren voor hun eigenaren dé locatie om te ontsnappen aan de drukte en de stank van de steden. Daarnaast waren landbouw en houtproductie lange rijd belangrijke inkomstenbronnen. Die combinatie van ontspanning en bedrijvigheid zorgde voor een grote variatie aan landschapjes, Ook op De Horte: een tuin met strakke buxushagen, een ‘wilde’ tuin met kronkelende paden, weilanden waarin soms een enkele eik staat, een roggeakker, hakhoutbosjes, productiebos op verhoogde perceeltjes (rabatten genoemd), rechte lanen en laaggelegen, natte hooilanden.

Bunzing en ringslang
In die grote verscheidenheid vinden veel planten en dieren een geschikt leefgebied. Bunzing, das en hermelijn even goed als lijster, wielewaal en visdiefje. In de graslanden bloeien margriet en boterbloem. In het water leven voorn, zeelt en snoek. En natuurlijk de ringslang. Hij gebruikt de composthoop in de hoek van de voortuin als broeiplaats voor zijn eieren. Met wat geluk zie je hem door de gracht zwemmen.

De mammoetboom
Bewoners van landgoederen maakten er een sprot van om bomen uit alle hoeken van de wereld te verzamelen. In de voortuin van De Horte is ongeveer honderd jaar geleden de sequoiadendron giganteum geplant. De boom, die ook wel mammoetboom wordt genoemd, heeft een dikke, zachte bast en komt uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. Voortplanten zal hij zich hier niet, want hij is helemaal aangepast aan een omgeving waar regelmatig bosbranden voorkomen. Zijn zaden gaan daarom alleen open in vuur. Mammoetbomen kunnen erg oud worden; in Californië worden ze gemiddeld duizend jaar.

Wandelroute
De parkeerplaats van landgoed De Horte vindt u aan de Poppenallee; dat is de weg tussen Dalfsen en Wijthmen. Het is het startpunt van een wandeling van 5,5 kilometer over De Horte, landgoed Mataram en de Emmerhooilanden.