De Doorbraak, een aanwinst de natuur

Een paar jaar geleden was het nog een rechte sloot met aan weerszijden maïs- en graslanden. Nu stroomt De Doorbraak door het landschap tussen Rijssen en Almelo alsof het er altijd geweest is. Wat een aanwinst voor het landschap.

Traag kabbelt het water over de zwerfkeitjes. Een zwanengezin laat zich meedrijven op de stroom; af en toe gaat een kop diep het water in op zoek naar wat eetbaars. In een boomtop zit een aalscholver zich te drogen. Boven een oever bidt een torenvalkje; hij heeft kennelijk een muis in de smiezen. Een groepje paarden staat in het rustgevende decor te grazen.

Beek in wording

Dit is De Doorbraak. Een beek in wording ten westen van Almelo. Een groot deel is klaar en de natuur heeft zich er al helemaal meester van gemaakt. De Doorbraak ligt in het landschap alsof het nooit anders is geweest. Door een slingerende loop zoekt het water zich een weg richting Eksosche Aa. Die mondt op zijn beurt, net ten westen van Rijssen, weer uit in de Regge.

Prachtig landschap

De aanleg van De Doorbraak is in de eerste plaats bedoeld om ervoor te zorgen dat Almelo droge voeten houdt. De laatste jaren kreeg Almelo nogal eens te kampen met wateroverlast. Om dat te voorkomen, wilde het waterschap meer ruimte maken om water af te kunnen voeren. En dat is wat De Doorbraak doet, Door de nieuwe beek een natuurvriendelijk karakter te geven, krijgen planten en dieren tegelijkertijd weer leefruimte. En bewoners en bezoekers van het gebied krijgen er een prachtig landschap bij, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zo vang je drie vliegen in een klap. In 2015 moet de beek helemaal klaar zijn; hij heeft dan een lengte van dertien kilometer.

Vol leven

De laagte waar De Doorbraak doorheen stroomt is het ene moment smal, het andere moment waaiert hij breed uit. Er liggen poelen en nevengeulen die bij een grote waterafvoer volstromen. En het zit al vol leven. De biologen van Landschap Overijssel en Waterschap Regge en Dinkel houden goed bij welke planten en dieren zich allemaal vestigen in De Doorbraak. Ze geloven soms hun ogen niet. De snelheid waarmee de natuur het gebied inneemt, is zelfs voor de deskundigen bijzonder.

Ontdek De Doorbraak

Diverse routes die deel uitmaken van het Wandelnetwerk Twente en het Fietsnetwerk Twente kruisen De Doorbraak. Bij het buurtschap Ypelo is een educatieve wandelroute gemaakt. Al wandelend krijgt u informatie over het hoe en waarom van deze nieuwe waterloop.